Werkwijze hond - kat

hond knippenAfhankelijk van de raskenmerken, vachtsoort, vachtconditie, gezondheidsaspecten en uw eigen wensen wordt er besproken wat de behandeling zal zijn. Daarna kunt u uw hond of kat bij mij achterlaten of u blijft er bij in overleg. Bij katten is het soms aan te raden dat u er bij blijft. Dit kan een rustgevende werking hebben op uw kat. Na de vachtbehandeling kan ik u informatie geven hoe u thuis uw hond of kat het beste kunt onderhouden en met welke materialen.

Vachtbehandeling hond

Uw hond wordt afhankelijk van de vachtsoort geplukt, geknipt, geschoren, ontwold ( d.m.v. was / blaasmethode), gewassen en geföhnd.
Tijdens de behandeling worden de ogen en gebit gecontroleerd, oortjes schoongemaakt en nagels geknipt. Wanneer uw hond klaar is, bel ik u op dat u uw hond mag komen ophalen. Het kan ook zijn dat ik vooraf een tijd met u afspreek om uw hond op te halen.
Indien mij bijzonderheden opvallen laat ik u dit weten en verwijs u indien nodig door naar een dierenarts.

Puppy

puppy wassen

De socialisatiefase is een heel belangrijke periode in het leven van uw pup. Ze leren kennis maken met alles en iedereen. Hier hoort ook een bezoekje aan de trimsalon bij.

Uw pup mag los rondlopen en we zetten hem even op tafel om te kammen, nagels te knippen, oortjes na te kijken en te laten wennen aan geluiden die in de trimsalon voorkomen. Verder kan ik u op weg helpen met verzorgingstips en materiaalgebruik. Het is aan te raden om eens een keer langs te komen wanneer uw pup ongeveer 12 weken is. Dit bezoekje duurt meestal niet langer dan een 30 minuten.

Tips

 • Laat uw hond goed uit voor dat u hem naar de trimsalon brengt. De behandeling kan enige tijd in beslag nemen.
 • Breng uw hond wel met maagvulling maar niet met een volle maag
 • Breng uw hond altijd aan de riem
 • Breng uw hond zo droog mogelijk. Sommige vachten zijn moeilijk te behandelen als deze nat zijn.
 • Laat mij van te voren weten of er bijzonderheden zijn in het gedrag zodat ik hier rekening mee kan houden
 • Laat het mij van te voren weten of uw hond een medische afwijking en/ of besmettelijke ziekte heeft (kennelhoest, ringworm, etc.) en/of loops is
 • Breng uw hond vlo-vrij (voor een anti vlooien behandeling wordt extra gerekend)

Vachtbehandeling Kat

kamborstel katDe vachtbehandeling van uw kat houd in dat alleen de vervilte vacht en klitten worden uitgeplozen of weggeschoren. Gezonde vacht wordt gecontroleerd en met een grove kam of slickerborstel kort doorgekamd. Eventueel kan er indien de kat het aankan nog een beetje bijgeknipt/geschoren worden.

Wassen wordt alleen gedaan bij ernstige vervuiling. Wassen bezorgt onnodige stress en brengt weinig voordelen mee. Katten zijn stressgevoelig daarom ben ik voorstander om een kat zo kort mogelijk op de trimtafel te hebben.

Bij de traditionele trimmethode wordt er zo veel mogelijk onderwol verwijderd. Deze methode kent zeer nadelige gevolgen. Een kat heeft zijn vacht nodig. Eindeloos kammen/ontwollen/scheren ontregeld de vachtcyclus en zorgt zelfs voor slechtere kwaliteit van de vacht. Alles wat niet beschadigt wordt hoeft zich ook niet te herstellen. Met veel kammen ontregel je de natuurlijke ruicyclus van de kat. Ook de kat scheren in de zomer omdat het zo warm is, is een absolute afrader. De vacht beschermt de huid juist tegen invloeden van buitenaf denk aan warmte, de kou, en UVstraling. Omdat gebleken is dat deze manier van ontwollen schadelijk is voor huid en vacht zijn er steeds meer trimsalons die overgaan op de vachtbesparende methode (non invasief).

Oren, ogen en gebit wordt nagekeken. Indien mij bijzonderheden opvallen laat ik u dit weten en verwijs u indien nodig door naar een dierenarts. Wanneer uw kat tijdens de behandeling te veel stress ondervind stop ik de behandeling. We kunnen dan eventueel afspreken om de behandeling op een ander tijdstip te hervatten of in uiterste nood onder een licht roesje bij de dierenarts de behandeling voort te zetten.

Tips

 • Neem een beslapen dekentje mee. Dit heeft een rustgevende uitwerking op de kat
 • Laat mij van te voren weten of er bijzonderheden zijn in het gedrag zodat ik hier rekening mee kan houden
 • Laat het mij van te voren weten of uw kat een medische afwijking en/ of besmettelijke ziekte heeft
 • Breng uw kat vlo-vrij (voor een anti vlooien behandeling wordt extra gerekend)
honden katten